Új tagokkal bővül a család

Attól a pillanattól kezdve, amikor leültünk a doboz köré, az idő teljesen megállt. Azt mondogattam, ha meglesz az első kölyök, akkor megnyugszom, mert valószínűleg gond nélkül kijön a többi is. Hopp. Valami furcsa palacsinta csúszott ki szinte észrevétlenül a Candy fenekéből. Ez aaaz! Kijött az első kutyus. Nagyon gyorsan elvágtam a köldökzsinórját, olyan 2 cm-re a hasától, pontosan úgy, ahogy olvastam. Azon a site-on azt írta, hogy minden kutyához tartozik egy méhlepény és egy köldökzsinór és ezeket számolni kell, mert ha egy lepény bent marad, az állatorvos valami olyasféle inyjekciót ad be az állatnak, ami meghajtja, és akkor nem rothad bele a fölösleges anyag. Minden a legnagyobb rendben volt, minden kijött a kutyával együtt.

Candy és Snoop Dog
Törölközővel szárazra töröltük és odaadtuk az anyjának, hadd nyalogassa, hogy serkentse a vérkeringését. Csodálatos élőlény volt! A homlokán egy fehér csík húzódott. Milyen kis különleges! Rögtön megállapítottuk, hogy kisfiú és már meg is volt a neve: Snoopy. Candy ösztönösen rá akart feküdni a kölyökre, hogy melegítse. Mi azt hittük, hogy izgalmában nem tudja mihez kezdjen vele és ezzel magyarázható ez a furcsa viselkedés. De ő pontosan tudta, hogy mi a dolga. Ááá, azért ez egészen így van! Odatettük a kölyköt a hasához, hogy egyen. Hihhetetlen, hogy milyen a természet! A kiskutya ösztönösen rácuppant Candyre. Amikor hozzászoktunk az első kiskutya érkezéséhez, várni kezdtük a következőt.

Snoppy rácuppant az anyja hasára
De nem jött. Ja, persze. Akkor jutott eszembe, hogy két kölyök között 2-3 óra különbség is lehet. Igen, ebben az esetben 3 óra volt. A másodiknál mindenki tudta, hogy mi a dolga. A feje már kijött. Mindenki elképedt, amikor meglátta, hogy milyen lila és élettelen.

Aztán szép lassan kicsúszott a kutya többi teste is. Anya elvágta a köldökzsinórt, Tibi szárazra törölte, mama pedig odaadta az anyjának. Élt. Óriási volt. Mama kapta azt a megtiszteltetást, hogy elnevezze.

-Sztár – mondta mama – Sztár lesz a neve, mert este született. (23 óra volt).

Újszülött golden retriever
Megint szünet. Talán Candy-nek pisilnie kellene – gondoltam magamban – én kiviszem sétálni, hiszen van 2-3 óránk, amíg újra kezdődnek a kontrakciók. A kérdés természetesen csak az, hogy ő hajlandó lesz-e itthagyni őket egy pár pillanatra.

Persze, hogy hajlandó volt! Miazhogy! Az összedolgozás tökéletesnek bizonyult. Amíg mi ketten kimentünk sétálni, addig a többiek kicserélték az alom rongyokat, mert teljesen átnedvesedtek és véresek is voltak. Amikor visszajöttünk, eldöntöttük, hogy a csapat egyik fele (akiknek másnap elhalaszthatatlan dolguk van és emiatt ki kell pihenniük magukat) nyugovóra tér. Igen, ottmaradtunk, anya, én, Candy és a két jövevény. Megvetettem az ágyamat aföldre, az alomdoboz mellé, az órát csörögni tettük éjjel 1-re, mivel akkorra vártuk a következőt. Mi si elszenderedtük.

Újszülött golden retrieverek
Éjjel egykor megébredtünk, de semmi szokatlan nem történt. De még két órakor sem. Aztán háromkor Candy újra nyomni kezdett. Félrehajtottuk a szőrét, hadd lássuk, mi történik, hátha szükség lesz a segítségünkre. Egyszer csak két pici lila tappancsot pillantottam meg. Aztán két pici tappancs és egy pici farok. Kijött egészen a hasáig és ott megállt. Kínjában bekakilt szegényke. A fenekén egyértelműen egy minikaki lógott. A szívünk a torkunkban volt, vártunk.

-Candy – suttogtam és megsimogattam a buksiját – nyomjál, picim. Itt vagyunk veled … A kölyök egyszeriből kicsúszott. Megvolt a harmadik is. (éjjeli 2 órakor) Még nem adtunk neki nevet.

Golden retriever alom
Egész éjjel úgy aludtunk, mint két farkas, félig nyitott szemmel, hogy ha ugrani kell, ott legyünk, de mindhiába. Eltelt az ájszaka, több kölyök nem született. Aggódni kezdtem. Rengeteg olyan rémtörténetet hallottam, hogy bent maradtak a kiskutyák, meg, hogy belerothadtak az anyjukba, stb. Megvártam a 8 órát, hogy ne legyen túl korán, és felhívtam az állatorvost.

Azt mondta, az ellésnek olyan 24 óra alatt kell lebonyolodnia. Aztán ha az eégsz végetért, eljön és megnézi őket, hogy megállapítsa, egészségesek-e.

 

 

Újszülött golden retrieverek

Nagyon vártam ezt a kölyköt. Úgy értem a negyediket. Éreztem, hogy nem lehet csak három. Még születése előtt elneveztem: Napsugár. Napsugár reggel 11 órakor látta meg a napvilágot. Egy nagy kő esett le a szívemről. Összegezve, a 3. ás a 4. kutya között  kerek 9 óra volt. Ez nem teljesen normális, de fő, hogy egészségesek!

Megint levittem Candy-t sétálni, evett és ivott, majd óvatosan befeküdt a kiskutyák közé. Nagyon szokatlan volt őt ebben a szerepben látni. Candy, a gondoskodó anyuka mindenkit megríkatott. Az ekográfián hat kölykött látott Lujza, a másik állatorvos. Azért mentünk hozzzá, mert a miénknek nincs ilyen felszerelése. De ez csak négy volt. Nekem ennyi is bőven elég lenne – gondoltam magamban.

Este 8-ig vártunk, mert tudtuk, hogy 24 óránál tovább nem tarthat ez az egész. Igen, este nyolc, mindenki jól van, fújjuk ki magunkat!

 

Kapcsolódó cikkek:

Ellik a kutyám – most mit csináljak?

Kutya-macska kulisszatitkok

Ellés, fialás támogatása homeopátiával

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: