A pozitív megerősítés alkalmazása

Mielőtt nekikezdenénk a kutya nevelésének, egy  különösen fontos dolgot kell még elmondanom: soha ne büntessünk, ne kiabáljunk és ne emeljünk kezet hűséges négylábú barátunkra! Ha valóban el szeretnénk érni valamit, akkor mindig következetesnek kell lennünk és sose felejtsük el megdicsérni!

Miért ne kiabáljunk a kutyára? A kutya hallása sokkal kifinomultabb, mint az emberé. A kiabálással nem megyünk semmire, csak egy lépést teszünk hátrafelé.

Miért kell következetesnek lennünk? Minden kutyafajtának megvan a saját személyisége, ami már kiskutya korában felismerhető. Tíz nappal a születést követően a kölykök elkezdik kinyitogatni a szemüket és felfedezni a körülöttük levő világot. Ekkor fokozatosan kibontakozik a személyiségük is.

Te is biztosan találkoztál már olyan kutyával, amelyik alázatosan azonnal hanyatt vetette magát, azt szuggerálva, hogy vakargasd meg egy kicsit a hasát. Az efféle megnyilvánulás arra enged következtetni, hogy a kutyus nem domináns, ezért rendkívül könnyen nevelhető, sokkal egyszerűbben, mint az olyan állatok, amelyek, dacból nem reagálnak, ha megszólítjuk őket vagy üdvözléskor folyamatosan felugrálnak ránk. Tanuljuk meg felfedezni önmagunkban a falkavezért, és ezáltal a kutya is megtalálja a helyét a nagyvilágban!

Hogyan alkalmazzuk a pozitív megerősítést? Amikor a kutya helytelenül cselekszik vagy reagál a parancsainkra, nincs más dolgunk, mint kimondani a varázsszót: „NEM”.

Valahányszor azt tette, amire kértük, ne felejtsük fel megdicsérni. Erre a legjobb szó az ’OKOS KUTYA’ vagy az, hogy ’JÓ’. Az állatnak mindenképpen jutalomban kell részesülnie, kiegészítésképpen kaphat jutalomfalatokat is.

A pozitív megerősítés létfontosságú velejárója az állat nevelésének. Mindig bátorítsuk a megfelelő viselkedést és nem fogunk csalódni.

(translated by Zuzu)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: